Tipografi : Yazı Tipi Seçme Sanatı

Bir görsel içerik birçok alt unsur barındırır. Renkler, resimler ve fotoğraflar, şekiller, kullanılan boşluklar ve metni görsel bir ögeye çeviren tipografi gibi başlıkların hepsi oldukça mühimdir.


Tipografi nedir?

Tipografi, kelimelerin ve cümlelerin görsel olarak temsil edilmesidir. Afiş, reklam panosu, web sitesi içeriği ve diğer basılı ya da dijital yayın ve uygulama türlerini estetik açıdan hoş şekilde oluşturmak için görsel tasarım, yazı tipi, harf, renk gibi unsurların birleşimidir. Tipografi farklı sanatsal unsurları ve teknikleri kapsayabildiği gibi, bilgisayar bilgisi ve teknik beceriler de gerektirebilir.


Tipografi niçin önemlidir?

Tipografi bir tasarımın ruhunu oluşturmaya ve izleyicinin gözünü içerik boyunca yönlendirmeye yardımcı olur. İnsanların içeriği anlamasını ve içerikle etkileşime geçmesini kolaylaştırır.

Markalaşma ve kimlikte tipografinin önemini anlamak, markanızın genel imajını yükseltecek, kalıcı bir izlenim yaratacak ve hedef kitlenizle daha güçlü bir bağ kurmanızı sağlayacak daha bilinçli kararlar almanıza yardımcı olabilir.


Tipografinin Evrimi

Antik başlangıçlar: İlk uygarlıklar çivi yazısı, piktograf ve hiyeroglifler kullanarak alfabe ve tipografinin temelini atmışlardır.

Hareketli yazı (movable type): 11. yüzyılda Çin'de Bi Sheng tarafından icat edilen hareketli yazı, kitap ve belgelerin verimli bir şekilde seri üretimini mümkün kılmıştır.

Gutenberg'in Matbaası: Johannes Gutenberg'in 15. yüzyılda geliştirdiği hareketli metal yazı tipine sahip matbaa, bilginin üretimi ve yayılmasında devrim yaratmıştır.

Kaligrafi ve el yazısı: Kaligrafi ve el yazısı sanatı tarih boyunca sayısız yazı karakterine ilham vermiş ve estetiği geliştirmiştir.

Sanayi devrimi ve tip dökümhaneleri: Tip dökümhanelerinin 18. ve 19. yüzyıllarda ortaya çıkışı birçok yeni yazı karakterinin geliştirilmesine yol açmıştır.

Dijital devrim: Bilgisayarlar ve internet tipografiyi değiştirerek dijital yazı karakterleri yaratmayı, değiştirmeyi ve dağıtmayı kolaylaştırdı.

Duyarlı tipografi: Akıllı telefonların ve tabletlerin popülerliği, farklı cihazlarda en iyi okunabilirliği sağlayan duyarlı tipografinin geliştirilmesine yol açtı.


Doğru Tipografi Kullanımı Nasıl Olmalı?

1. Projenin kişiliğini tanımlayın

Tipografiyi seçmeden önce yapılması gereken ilk şey projenin dilini, kişiliğini anlamaktır. Aktarım dilinin klasik mi modern mi, ağırbaşlı mı yoksa eğlenceli mi olacağı tipografiyi belirleyecek temel unsurlardandır. Tipografi projenin kişiliğini yansıtmalı ve hedef kitleye uygun olmalıdır.

2. Hedef kitleyi belirleyin

Bir tasarım çalışmasında renkleri, görselleri seçerken nasıl hedef kitleye uygun davranıyorsak tipografi de aynı şekilde hedef kitleye uygun olmalıdır. Örneğin; hedefinde iş dünyası olan bir tasarımda daha klasik ve profesyonel bir yazı karakteri kullanılırken, çocukları hedefleyen bir tasarımda daha eğlenceli bir yazı karakteri seçilmelidir.

3. Okunabilirliği göz önünde bulundurun

Tipografinin küçük boyutlarda bile okunmasının kolay olduğundan emin olun. Okunabilirlik özellikle logolar ve sloganlar gibi markalaşma unsurları için önemlidir.

4. Bir yazı karakteri seçin

Projenin aktarım dili, hedef kitlesi ve amaçlarını açık  şekilde anladıktan sonra, hedefe uygun bir yazı karakteri seçmelisiniz. Etken tüm maddeleri değerlendirerek; Serif, Sans-Serif, Modern, Display veya Script başlıklarında seçim yapabilirsiniz.

5. Yazı karakterlerini eşleştirin

Tasarımda birden fazla yazı karakteri kullanacaksanız, birlikte iyi durduklarından ve birbirlerini baskılamadıklarından emin olmanız önemlidir. Genellikle zıt stillere sahip yazı karakterlerini eşleştirmek görsel olarak çekici ve dengeli bir tasarım yaratır.

Benzer İçerikler

Tasarımda Renk Kullanımı
Tasarımda Renk Kullanımı
Tasarım
Renklerin tasarıma etkisi nedir? Çalışmalarda renkleri nasıl seçmeliyiz, nasıl kullanmalıyız?
Persona nedir?
Persona nedir?
UX | UI Tasarım
Persona nedir? Yaratım süreci nasıl ilerler? Nasıl veri toplanır ve kimlik kartı oluşturulur?

Yorumlar

Ayça Durmazel
01.08.2024

Neslihan hoca bir derste tipografi anlatırken yapılan işlerden çok güzel örnekler de vermişti. Onlar da girilebilir bence. Daha iyi oturmuştu benim kafamda. Hocama da selam olsun ayrıca :D

yorum bırak